Filmajánló #1 - A rózsák háborúja

 Ítélet született Amber Heard és Johnny Depp becsületsértési perében. Most nem célunk igazságot szolgáltatni a két perben álló fél között, ezt megtették és teszik helyezzünk mások. A per médiavisszhangja kapcsán viszont eszembe jutott a Danny DeVito által rendezett A rózsák háborúja (The War of the Roses) című film (1989), ami egy házaspár történetét dolgozza fel, az összejövésüktől egészen a válásukig. A pár (Oliver Rose - Michael Douglas és Barbara Rose - Kathleen Turner) 17 év házasság után döntött a válás mellett, a válásuk pedig nagyon csúnya véget ér, a perben felőrlődnek mindketten. 

A Heard vs Depp per kicsit emlékeztet engem erre a filmre (annak ellenére, hogy az egyik egy becsületsértési, míg a másik egy bontóper), pontosabban a két kapcsolat tönkremenetele és annak a felek általi szubjektív ételmezése között vonok párhuzamot: mindkét fél szenved és mind a férjből mind a feleségből a legdurvább indulatot és agressziót hozza elő a tönkremenő kapcsolat, amit a saját szemüvegükön keresztül néznek és értelmeznek és ki is teregetnek a perben. A kommunikáció félremegy, és a kapcsolat végén már semmi sem szent, amikor a saját igazukat szeretnék bizonyítani. 

A konfliktushelyzet tankönyvszerűen eszkalálódik A rózsák háborújában: a kapcsolat a házaspár között megkeményedik, vitatkoznak, próbálnak szövetségeseket keresni, akiket a saját oldalukra szeretnének állítani, ultimátumot adnak egymásnak, majd először csak korlátozottan, majd végül teljes mértékben megsemmisítik egymást (Friedrich Glasl konfliktusmintája alapján). A konfliktushelyzet elején egy párterapeuta vagy egy párkapcsolati mediátor még segíthetett volna a párnak, majd egy ponton túl a helyzet annyira elmérgesedik a Rose házaspár között, hogy már csak egy válóperes mediátort lehetne bevonni, mielőtt a válóperes ügyvédek elvezetik őket a bontóperes ítélethez. A szakemberek köre azonban esetükben csak a válóperes ügyvédekre korlátozódik.

Igaz, a Heard vs Depp perben az ítélet szerint Johnny nyert és messzemenő viták folynak éppen a sajtóban arról, hogyan segít vagy éppen hogyan árt ez az ítélet a családon belüli erőszak megítélésének, illetve hogyan töri ketté vagy éppen hogyan emeli fel a két színész pályáját a per kimenetele. Azonban amire most koncentrálnék, az az, hogy amin keresztülment ez a két ember mind a kapcsolat alatt, mind a per során, az bizonyára megviselte és felőrölte őket, és az ítélet kihirdetésekor kicsit most úgy érzem magam, mintha A rózsák háborúja egyik zárójelenetét néznénk, ahol valójában mind a két fél veszít, függetlenül a per kimenetelétől. 

Ajánlom A rózsák háborúját mindenkinek, aki követte a Heard vs Depp pert, illetve mindenki másnak is, aki párkapcsolatban él és szeretné elkerülni, hogy a kapcsolata olyan módon fusson zátonyra, mint a Rose házaspáré. Ennek elkerülése végett érdemes a megoldhatatlannak és feloldhatatlannak tűnő konfliktusaink kapcsán párkapcsolati terapeutát vagy párkapcsolati mediátor keresni, ha pedig menthetetlen a házasság, mindenképp érdemes válási meditátorhoz fordulni, hogy a lehető legbékésebb körülmények között mondjuk ki az egymástól való elválást - főképp, ha gyereke vagy gyerekei vannak a párnak. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!