Könyvajánló #1 - Pszichiáter látott már?

 Andrea Bottlinger (irodalmár) és Claudia Hochbrunn (pszichiáter) Pszichiáter látott már? - Zűrös hősök analízisben című közös könyve egy szórakoztató, ismeretterjesztő gyűjtemény, amiben azt boncolgatják, hogy a világirodalom leghíresebb szereplőiről vajon mit mondott volna egy pszichiáter, ha ezek a hősök terápiába jártak volna. Olyan irodalmi legendák lelki működését elemzik, mint pl Drakula, Rómeó és Júlia, Harisnyás Pippi vagy Winnetou (és még sok más legendás irodalmi alakot). Meg sem fordult a fejemben korábban, hogy Sherlock Holmes talán Asperger-szindrómás lehetett (a többi karakter diagnózisát inkább nem említem meg, nehogy túl sokat spoilerezzek). 

Az alkotók nemcsak azt kutatják, vajon az irodalom nagyjai milyen mentális vagy lelki betegségekkel küzdhettek, hanem azt is boncolgatják, hogyan alakult volna a sorsuk, ha időben kapnak kezelést és változtatni tudtak volna a működési mechanizmusaikon. Felmerül a kérdés, hogy ha ez így alakult volna, vajon megszülettek volna a drámáik és tragédiáik? Valószínűleg nem, így a világirodalomból is hiányoznának a történeteik. 

És nemcsak szórakoztatnak az írónők, hanem tükröt tartanak nekünk, utalva arra, hogy ha hasonló működési mechanizmust fedezünk fel a környezetünkben vagy saját magunkban, mint amivel a világirodalom legnagyobb hősei küzdenek, a saját problémáinkra is megoldást kaphatunk az irodalmi hősök analízise által, hogy a tragédiákat csak olvassuk, de ne írjuk őket újra a saját életünkben. 

Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a pszichoterápia vagy a pszichológia iránt, illetve azoknak is, akik kedvenc irodalmi hőseiket szeretnék egy másik szemüvegen keresztül is megvizsgálni. Az irodalmi műveket egyébként nagyon röviden össze is foglalja a könyv, így akár könyvajánlókat is találhatunk benne.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!