Coaching témák #10 - Az igaz szerelem 8 ismérve

 Van egy helyes kis YouTube csatorna, a Psych2Go, ami pszichológia témakörben oszt meg tartalmat - egy-egy videó nagyon rövid, de velős. Náluk láttam egy videót 8 Signs of True Love címmel, ezt hoztam most el blog formájában, kiegészítve a saját véleményemmel. Lássuk sorban az igaz szerelem 8 ismérvét:

1. Megértitek egymást: ebbe sok minden beletartozik, pl az, hogy jó barátok vagytok, támogatjátok egymást, elfogadjátok a másikat olyannak, amilyen, anélkül, hogy meg akarnátok őt változtatni vagy elvárasaitok lennének a társatokkal szemben. Ez valódi érzelmi összeköttetést jelent, ami nagyon támogató és ítélkezés-mentes.

2. Tisztelitek egymást: ami valami olyasmit takar, hogy egyenlőek vagytok a partnereddel a kapcsolatotokban, kíváncsiak vagytok egymás véleményére és elfogadjátok, ha a másik nem ért mindig veletek egyet. Nem akarjátok egymást irányítani, nem szeretnétek a saját véleményeteket lenyomni a másik torkán. Ehhez az is hozzátartozik, hogy hisztek a másik képességeiben és őszinték vagytok egymással, nem csapjátok be egymást.

3. Gondoskodtok egymásról: ismerős az a kérdés, hogy "hazaértél"? És az, hogy "ebédeltél"? Szurkoltok egymásnak, ha egyikőtök vizsga előtt áll vagy épp egy nagy prezentációra készül? Érdeklődtök, hogy ment a vizsga, hogy sikerült a prezi? Valami ilyesmit jelent az, hogy gondoskodtok egymásról, mert nem szeretnétek, hogy a másiknak baja essék. Meg akarjátok óvni egymást és segítitek egymást, ha a másiknak szüksége van rátok. 

4. Támogatjátok egymást: azaz inspiráljátok egymást, nem pedig versenyeztek egymással és nem próbáljátok lehagyni, legyőzni, lenyomni a másikat. Nem vagytok irigyek egymásra, ha a másik sikeres, és tudtok vele együtt örülni, ha célhoz ér és boldog. Magyarán, versenyzés helyett támogatás!

5. Türelmesek vagytok egymással: a videó szerint az igaz szerelem türelmes, kedves és kitartó. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne mehetnétek a társaddal egymás idegeire, hanem azt, hogy nem adjátok fel a kapcsolatot csak azért, mert éppen nehéz helyzetben vagytok. Problémák mindig lesznek, a kérdés, hogy tudtok-e nyíltan beszélni róluk és vállaljátok-e, hogy időt, energiát nem kímélve megpróbáltok túllendülni vagy javítani rajta. Ehhez pedig nem kevés türelem és kitartás kell. 

6. Egyezség-kötés: egy kapcsolat velejárója a vita, a konfliktus, a veszekedés, hiszen nincs két olyan ember, akinek pont ugyanaz lenne az elképzelése a világról, ugyanaz lenne a hite, pont ugyanazok lennének az ötletei, a érzései, a szükségletei és a gondolatai. De ha képesek vagytok közös nevezőre jutni a viták során és engedni a 21-ből, akkor pusztán a vita ténye nem okozhat nagy galibát a kapcsolatotokban. 

7. Nem léptek félre: azaz hűségesek maradtok egymáshoz, még akkor is, ha egy harmadik személyt nagyon vonzónak tartotok is, aki ráadásul közeledik is felétek. Ez azt is jelenti, hogy fontos számotokra a kapcsolatotok története, a közös múlt, jelen, jövő, és nem akarjátok összetörni a kettőtök közötti bizalmat egy félrelépéssel. Tudom, hogy nem minden kapcsolat egyforma, vannak, akik nyitott kapcsolatban élnek, vannak, akik a poliamoriát választják - a videó alapvetően a monogám kapcsolatokról beszél, mert a párkapcsolatok döntő többsége monogám. Ugyanakkor ez a szabály könnyen alakítható azokra is, akik nem monogám kapcsolatokban élnek: a lényeg, hogy bármilyen megállapodás is van a párkapcsolat tagjai között, nem szabad a megállapodást felrúgni, mert az egyet jelent a bizalom-töréssel. 

8. Jobbá teszitek egymást: bármennyire is giccsesen hangzik, akik igazán szeretik egymást, azok inspirálják egymást és egymás iránti szeretetük által képesek jobban szeretni és elfogadni saját magukat is. Vagyis az őszintén szerető társ felemel.

A videó konklúziója, hogy nem kell a tökéletességre törekednünk egy párkapcsolatban, de egy jól működő párkapcsolathoz mindenképp szükségeltetik őszinteség, bizalom, tisztelet, nyitottság és intimitás. A többi már csak idő és energia kérdése :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!