Mediátor lettem! - Mikor érdemes mediátorhoz fordulni?

 Már az egyetemi éveim alatt eldöntöttem, hogy egyszer mediátor leszek. Akkoriban ez egy eléggé távoli tervnek tűnt, mert szakmai tapasztalat szükséges a mediátorrá váláshoz, viszont szép lassan elérkezett az én időm is. A mediáció az életünk szinte bármilyen területén alkalmazható, legyen szó családon belüli vitarendezésről, válásról, gazdasági konfliktusról vagy iskolai gondokról, esetleg bűncselekmény elkövetése kapcsán keletkezett sérelmekről.

Ki is pontosan a mediátor?

A mediátor tkp. egy konfliktus-kezelő szakember, aki abban segít, hogy a vitáink során közös nevezőre tudjunk jutni. Segít tehermentesíteni a bíróságokat, mert a mediáció célja a gyors enyhülés a hosszú pereskedés helyett - vita esetén. A mediátor pártatlan és semleges, tehát nem áll egyik vagy másik vitában álló fél pártjára, hanem a meglátásaival, kérdéseivel és a következmények felvázolásával tart tükröt az ügyfeleinek, akik sokszor annyira bele vannak csavarodva a saját nézőpontjukba, hogy képtelenek látni a fától az erdőt. A mediátor tkp. egy facilitátor, aki a vitában álló felek kommunikációját segíti különféle konfliktuskezelési technikákkal. Segít továbbá eligazodni a vonatkozó jogszabályok területén és támogatja az ügyfeleit akár dokumentumok megszerkesztésével is (pl. egyezség). 

Miért jobb a mediáció a pereskedésnél?

Nos, sok esetben nem is a felek döntése, hogy a mediáció és a bíróság közül melyiket válasszák konfliktushelyzetük rendezésére, hanem gyakran a bírósági per során maga a bíró rendel el közvetítői eljárást. Így nagyon sok pénzt és időt meg tudnak a felek takarítani, a bírósági eljárás pedig felfüggesztésre kerül egy időre, amíg megpróbálnak a felek békés úton dűlőre jutni. A mediáció sokkal gyorsabb folyamat a pereskedésnél, néha 1-2 alkalom is elegendő ahhoz, hogy a felek között egyezség szülessen, míg a pereskedés például hosszú évekig is elhúzódhat. Mivel a mediáció gyors, sokkal költséghatékonyabb, mint ügyvédeket fizetni és a bíróságot dolgoztatni (ami egyébként is rettenetesen leterhelt). És mivel a békés megegyezés a mediáció célja, sokkal kevesebb düh és méreg kíséri a mediációs üléseket, mint a bírósági tárgyalásokat, így a pszichére is pozitívabb hatással van. Ráadásul a mediáció során nincs nyertes és vesztes fél, ugyanis ha egyezség születik, az mindkét fél számára a lehető legkedvezőbb módon történik (persze, kompromisszumok árán).

Kiből lehet mediátor?

Nemcsak jogászok lehetnek mediátorok, viszont a mediátor-tanúsítvány megszerzéséhez el kell végezni egy tanfolyamot. A tanfolyam elvégzése után az Igazságügyi Minisztérium veszi nyilvántartásba a mediátorokat, amennyiben büntetlen előéletűek és legalább 5 év szakmai tapasztalatuk van azon a területen, amiből a diplomájukat szerezték. Mivel nekem jogi diplomám van, azt kellett igazolnom, hogy van legalább 5 év szakmai tapasztalatom jogász munkakörből. Mindezek mellett nem árt, ha a mediátor rendelkezik némi pszichológiai ismerettel, tudja olvasni az ügyfelei reakcióit, türelmes és empatikus személy, aki mentes az ítélkezéstől. Jól jöhet kommunikációs tréningeken fejleszteni képességeinket (pl. asszertív kommunikáció) és tranzakcióanalízist tanulni, mert ezek segíthetik egy mediátor munkáját. 



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!