Mindfulness - azaz tudatosan a jelenben

 Egyre gyakrabban találkozom mostanában a mindfulness szóval, amit magyarul általában tudatos jelenlétként használunk. Elkezdett foglalkoztatni, hogy mit is jelent pontosan a mindfulness, miben segít nekem, ha mindfulness-gyakorlóvá válok, hol lehet ezt tanulni. Vettem hát néhány könyvet, hogy megismerjem a témát, majd mivel nagyon megtetszett, beiratkoztam egy mindfulness tanfolyamra. A tanfolyam éppen zajlik, és eddig nagyon jó tapasztalataim vannak a mindfulness gyakorlatokkal kapcsolatban. Azokat a kérdéseket járjuk most körbe, amire eddig sikerült választ találnom. 

Mit jelent a mindfulness?

Mint írtam, magyarul a mindfulness nem más, mint tudatos jelenlét vagy éber figyelem. Buddhista gyökerei vannak, de egyáltalán nem nevezném valláshoz kötöttnek - a mindfulness egy viselkedési mód, mégpedig a megfigyelés attitűdje. A Mindfulness Egyesületnél olvastam egy nagyon jó definíciót a mindfulness-re: alapvetően arra a folyamatra utal a mindfulness, amikor figyelmünket szándékosan és ítélkezés-mentesen a jelen pillanat tapasztalatai felé fordítjuk, és a pillanatnyilag észlelhető belső és külső tapasztalatokat tudatosítjuk.  Tulajdonképpen ez egy koncentráció-gyakorlat (amit meditációban is gyakorolhatunk), amikor arra figyelünk, mi történik éppen (és nem azon kattogunk, mi történt a múltban, mit csináltam tegnap, tavaly, stb, illetve nem is a jövőben tartózkodunk, nem a holnapi ebédemen vagy a jövő havi előadásomon kattogok). 

Ez sokkal nehezebb, mint gondolnánk, ha kipróbálod, látni fogod, hogy ha pár másodpercig sikerül nem elkalandozni, hanem a jelen pillanatban maradni, az már egy nagyon nagy teljesítmény. A mindfulness igazából lecsendesíti az elmét, és közben nem próbálja felcímkézni, hogy ami éppen aktuálisan zajlik, az jó-e vagy sem, bosszantó-e vagy izgalmas, fárasztó-e vagy kívánatos - erre utal az ítélkezés-mentesség. A mindfulness egy szemlélet: nem cselekszünk, hanem megfigyelünk, mégpedig elvárások, magyarázatok vagy címkézések nélkül. 

Hogyan tud a mindfulness a segítségemre lenni a mindennapokban?

A mindfulnesst ma éppúgy használják a klinikai pszichológia területén mint pl. a pszichoterápiában, hiszen számos tudatos jelenlétre épülő terápia létezik. Ezeken a területeken főképp olyan embereken segítenek, akik pszichológiai problémákkal és/vagy testi nehézségekkel küzdenek. Fő klinikai alkalmazási területei: krónikus fájdalom, depresszióba való visszaesés megelőzése, kényszeres zavar, ADHD, szorongásos állapotok, daganatos betegek támogatása vagy a függőségbe való visszaesés megelőzése. A mindfulness segítségével képesek lehetünk kontrollálni az érzelmeinket, és kifejezetten eredményes stressz-kezelési technikaként tartják számon. 

Nekem az érzelmeim megfigyelésén és a stressz-kezelésen kívül segít coach-ként a jelenben maradnom az ügyfeleimmel, jobban tudok rájuk fókuszálni (a coaching nagyon magas fokú koncentrációt igényel). Tanulok a mindfulness tanfolyamon olyan praktikákat is, hogy lassabban egyek, az automatikus feladataim (pl. fogmosás) legyenek tudatosabbak, és pl. ne jegyzeteljek, mert aki jegyzetel, az soha nincs a jelenben. Összességében azt érzem, segít nekem a mindfulness megtalálni a saját belső erőforrásaimat, mert egy nagyon szép önismereti utazás is egyben.

Hol lehet ezt tanulni?

Nagy szerencsémre rátaláltam Dr. Nyitray Kornélia (azaz Mindfulnelly) mindfulness tanfolyamára, ahol hétről hétre egyre közelebb tudok kerülni a mindfulness lényegéhez, a csoporttársaimhoz és saját magamhoz. Szondy Máté mindfulness témában írt könyvei szintén sokat segítettek nekem elmélyedni a tudatos jelentét témakörében. 

Mindenkit arra bátorítok, hogy ismerkedjen a tudatos jelenléttel, mert számtalan pozitív hatásának köszönhetően minőségi változást tudunk elérni a saját életünkben. 








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!