Zen mesék - Egy csésze tea

 Egy ideje nagyon foglalkoztat a buddhizmus, mégpedig azon belül is a zen irányzat. Nagyon más, mint az a keresztény kultúrkör, amiben én felnőttem. Tetszik, hogy nincs megszemélyesített istenképe, nem ítélkezik és nagyon logikus. Arra tanít, hogyan éljek értelmes életet, és hogyan szabaduljak ki a létforgatagból. Egészen elképesztő felismeréseket tudok megtapasztalni általa magammal és a környezetemmel kapcsolatban. Szokásommá vált, hogy zen tanmeséket olvasok, és ezek közül szeretnék megosztani párat Veletek. Fogadjátok sok szeretettel az elsőt:

Egy csésze tea

Nan-in névre hallgató japán zen mestert az 1900-as években meglátogatta egy professzor, annak érdekében, hogy kérdéseket tegyen fel neki a zenről. Nan-in udvarias gesztusként, megkínálta a professzort egy csésze teával. 

A mester, miután láthatóan színültig töltötte a látogató csészéjét, tovább töltött. A professzor csak nézte, ahogyan a forró ital mindenhová szerteszét folyik, és mikor már képtelen volt tűrtőztetni magát, felkiáltott:

– Már tele van! Ne töltsön többet!

– Így van – felelt mosolyogva a mester, és így folytatta: ehhez a csészéhez hasonlóan ön is tele van a saját véleményével és feltevéseivel. Hogyan mutathatnám meg magának mi a “zen”, ha nem üríti ki előbb a csészéjét?




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!