Reziliencia 5 pontban

 Olyan gyakran jön mostanában velem szembe a reziliencia, legyen szó stressz-kezelésről, önismereti tanfolyamról vagy egyetemi óráról. A csapból is ez folyik. De mi is ez pontosan? Megpróbálom 5 rövid pontban összefoglalni.

1. A rezilienciát fordítják ellenálló-képességnek is, ami nem más, mint alkalmazkodási képesség és képesség arra, hogy megbirkózzunk a minket érő megpróbáltatásokkal. A reziliencia nem a kihívások elkerülését vagy a stressz elkerülését jelenti, hanem azt a képességet, hogy a nehéz helyzeteken át tudjunk lendülni, és megerősödve jöjjünk ki belőlük, ismerve és használva az erőforrásainkat.

2. Jó hír, hogy ez a fajta rugalmasság csak részben velünk született, részben viszont tanulható és fejleszthető, így mindenkinek megvan a lehetősége arra, hogy idővel nagyobb rezilienciára tegyen szert. Ezt sokféle technikával lehet fejleszteni, például mindfulness gyakorlásával, segítő szakemberek vagy tanfolyamok felkeresésével, érzelmi vagy kognitív megküzdési mechanizmusok alkalmazásával, csend-terápiával, imaginációs technikákkal vagy például rendszeres testmozgással.

3. A rugalmasság nagyon fontos a mentális egészség szempontjából. A reziliencia számos pozitív mentális egészségügyi eredménnyel hozható összefüggésbe, többek között a depresszió és a szorongás alacsonyabb arányával, a nagyobb élet-elégedettséggel és az önbecsülés magasabb szintjével.

4. A reziliencia védőfaktor lehet a traumákkal szemben is. Bár a traumatikus események átélése mindenképpen hihetetlenül nehéz, a nagyobb ellenálló képességgel rendelkező egyének gyakran gyorsabban képesek felépülni ezekből a traumatikus élményekből.

5. A reziliencia nem arról szól, hogy egyedül "küzdjünk" a nehéz helyzetekben. A nagyobb rugalmasság kialakításának kulcsfontosságú elemei a barátok, a család vagy segítő szakemberek támogatásának keresése.

A lelki rugalmasság fogalmába beletartozik számomra a jó fizikai állóképesség, az érzelmi stabilitás, az optimista élet-látás, a megszőtt szociális hálónk használata, a hatékony problémamegoldó képesség, a tudatos jelenlét és az önmagamba vetett hit. Egyetlen szó, mégis milyen messzire visz.






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!