10 könyv pszichológushallgatóknak

 Már hosszú évek óta imádom a pszichológia témájú könyveket, és amióta pszichológiát tanulok, egyenesen falom őket! Most 10 olyan könyvet szeretnék megemlíteni, amik főképp pszichológushallgatóknak lehetnek hasznosak. Érdekes, hogy néha kapunk könyvajánlót a suliban, de alapvetően kevés az olyan óra a képzés során, ami egy leendő pszichológus soft skilljeit erősítené (azaz pl. azt, hogyan szóljunk az ügyfélhez, milyen kérdéseket tegyünk fel és hogyan kérdezzünk egyáltalán, hogyan kezeljük a csendet és mi a csend szerepe az üléseken, hogyan kezeljük, amikor valaki a legnagyobb traumatikus élményeit osztja meg velünk, hogyan dolgozzuk fel a hallottakat, a mi hibánk-e, ha valaki elhagyja a terápiát/konzultációt, hol húzzuk meg a határokat ügyfél és terapeuta/tanácsadó pszichológus között, hogyan tudom az önismeretem elmélyíteni?). Kérdés kérdés hátán, és a legtöbb kérdésre nem lehet könyvekből választ kapni. De akad néhány könyv, ami a segítségünkre lehet, lássunk hát néhányat.




1. Irvin Yalom: A terápia ajándéka

Ez a könyv az egyik kedvencem. Akkor akadt a kezembe, amikor coach képzőbe jártam, és bár Yalom (aki több évtizede terapeuta) a terápiával kapcsolatban válaszol meg kérdéseket és igazából a terápia hogyanját járja körül, nagyon sokat adott nekem ez a könyv a coachinghoz. A terapeuta helyes attitűdjéről szól többek között ez a könyv, sok az esetleírás benne és nagyon gyakorlatias. Kezdő pszichológusoknak és pszichológushallgatóknak jó kis iránytű lehet ez a mű.




2. Robert M. Sapolsky: Why zebras don't get ulcer?

A könyv címe nagyon figyelemfelkeltő: miért nem kapnak a zebrák gyomorfekélyt? Úgy látom, ez a könyv nem érhető el magyarul, de angolul tudóknak és a pszicho-biológia iránt érdeklődőknek jó szívvel ajánlom. A stressz hátterét járja körül, mitől alakul ki, lehet-e hasznos számunkra a stressz megélése, milyen károkat okozhat, ha krónikus? Nagyon erős alapot biztosít a stressz biológiai hátterének megértéséhez ez a könyv.




3. Viktor E. Frankl: Mégis mondj igent az életre! 

Frankl könyve lehengerlő. Arról szól, hogyan volt képes megtartani az életbe vetett hitét a holokauszt idején, amikor ő maga is haláltáborba került. Frankl a logoterápia megalapítója, ami egy pszichoterápiás módszer és célja, hogy megtaláljuk a számunkra értelmes életet. A könyv világsiker, Frankl életigenlése és életereje pedig képes energiát juttatni az olvasónak is. Azt állítja az író, hogy a szenvedést kiváltó okot nem biztos, hogy kontrollálni tudjuk, traumák elkerülhetetlenül érnek bennünket életünk során. A döntésünk abban áll, hogy mit kezdünk ezekkel a traumákkal és mit tudnak nekünk adni. Én igent mondok erre a könyvre - és az életre is!




4. Susie Orbach: Terápiában

Ha esetleg nem ismernéd az írót, ő egy brit terapeuta, aki többek között Diana hercegnő terapeutája is volt! Ez a könyv terápiás eseteket dolgoz fel, mégpedig úgy, hogy ki-kitekint a beszélgetésekből, és elmagyarázza, miért pont azt a kérdést tette fel a terapeuta, amelyiket feltette, miért pont úgy viselkedett a terapeuta, ahogyan viselkedett. Csodás módja ez a tanításnak, hiszen olyan érzésem van ettől, mintha ott ülnék a terapeutával az ülésen, és néha odafordulna felém, és elmagyarázná, mi miért történik a terápiában. És közben még analizálja is az eseteket! Miután elolvastam ezt a könyvet, azonnal rákerestem Susie Orbach egyéb írásaira, mert azt éreztem, akarok még belőle!




5. Cheryl Strayed: Tiny beautiful things

Ahogy látom, ez a könyv sem jelent még meg magyarul, viszont a könyvből készült sorozat elérhető magyar nyelven, Gyönyörű kis dolgaink néven fut. Ez a könyv a kedvencem idén nyáron, és nem tudtam bőgés nélkül olvasni. Az írónő nem pszichológus, nem mentálhigiénés szakember, viszont egy rendkívül magas empátiával megáldott nő, aki újságíróként éveken keresztül adott tanácsot az olvasóinak Sugar álnéven. Mindenféle témával kapcsolatban keresték meg: párkapcsolat, munkahely, szorongás, gyász, stb. Sugar pedig őszintén, kíméletesen, de nagyon egyenesen válaszolt az olvasói levelekre, ez a könyv pedig ezekből a levelekből és válaszokból egy gyűjtemény. Oh, te jó ég! Ez a könyv egy remekmű, és bár az írója nem terapeuta, kezdő pszichológusok és pszichológushallgatók nagyon sokat tanulhatnak tőle - leginkább emberségből, ha ez egyáltalán tanulható. 




6. Lori Gottlieb: Akarsz beszélni róla?

Ebből a könyvből is filmadaptáció készült, méghozzá Eva Longoria főszereplésével. Lori Gottlieb is egy terapeuta, aki nagyon is akar beszélni arról, hogyan zajlik egy terápiás ülés. A páciensei nagyon különböző témákkal és problémákkal keresik meg: van, akinek gyermeknevelési problémái vannak, van, aki feleslegesnek érzi magát, van, aki önpusztító életmódot él, van, aki felfújódott egója miatt nem látja a fától az erdőt. Egyvalami azonban közös bennük: mindannyian úgy érzik, segít rajtuk a terápia. Miközben betekintést nyerünk a terapeuta üléseibe, betekintést enged a saját életébe is. A könyv stílusa könnyed, amivel nagyban hozzá tud ahhoz járulni, hogy népszerűsítse a terápiába járást. Akarjunk beszélni róla!




7. Christie Tate: A csoport

Izgalmas önéletrajzi könyv arról, hogyan változtatta meg az író életét a csoportterápia. Nehéz volt néha olvasnom, mert nagyon rezonált néha saját magammal: Christie is joghallgató, ahogyan én is az voltam, amikor először elkezdtem terápiába járni. Én is terápiában jöttem rá arra, milyen társat szeretnék magam mellé, és ott tanultam meg felvállalni a vitáimat. Kezdetben a csoportterápia segített közelebb kerülni önmagamhoz, majd egyéni terápiába jártam évekig, ami segített leásni a belsőm mélyére és ott jól körülnézni, majd megmártózni mindabban a pokolian fájdalmas emlékképben, amit ott találtam - mélyen magamban. Szépen ki tudjuk tapintani a könyv segítségével a csoportterápia jellemzőit, illetve azt, hogy bizalom és elfogadás nélkül a csoport nem tud jól működni. Egy csoportban is ki lehet nyílni, és nagyon megindító tud lenni, ahogyan mások tükröt tudnak nekünk tartani egy csoportterápiás alkalom során, vagy amikor képesek megtartani bennünket. Nem utolsósorban, gyönyörű megélni és látni, ahogyan valaki egy csoportban kinyílik és fejlődik. A könyv hatására januárban elkezdek egy psztichodrámás csoportba járni, rájöttem, hiányzik nekem egy fix csoport!




8. Irvin Yalom: Terápiás hazugságok

Nem véletlen, hogy Yalomtól két könyvet is ráteszek erre a könyvlistára, hiszen szerintem ő az az író, terapeuta, pszichiáter, tanár, akinek az írásai talán a legtöbbet tudnak nekünk, pszichológushallgatóknak adni (ezzel persze lehet vitatkozni). A Terápiás hazugságok egy pszichológiai krimi, amelyben Yalomnak annak ellenére sikerül széppé tennie ezt a szakmát, hogy ebben a regényben a terapeutákat a pácienseik megvezetik, elcsábítják, tönkreteszik. Igazából tele van a szakmának címzett fricskával, és közben gyönyörűen vall arról, mennyire szereti és tiszteli Yalom a szakmáját. Ez egy regénybe bújtatott szakmai kritika és útmutató - én nemcsak egyszer fogom ezt elolvasni, hanem számtalanszor. Mint ahogy mindent, ami Yalom tollából/klaviatúrájából érkezik hozzánk, pszichológushallgatókhoz.




9. Mélylevegő Projekt: Öntöző

A Mélylevegő Projektet lehet, hogy ismeritek Instáról. Imádom, hogy nagyon közérthetően, mégis nagyon szakszerűen foglalkoznak pszichológiai témákkal. Szerintem nem könnyű néhány mondatban megfogalmazni, hogy pl. mi az a tanult tehetetlenség, a kognitív disszonancia vagy a társfüggőség - nekik mégis sikerül ezt belesűríteni egy-egy Insta postba, ráadásul gyönyörű grafikával. Az Öntözőben pedig számtalan olyan témával foglalkoznak, amivel egy pszichológushallgató óhatatlanul találkozik akár az egyetemen, akár később, a munkája során. Ez egy önismereti könyv is egyben, tele tesztekkel, kérdőívekkel, sok-sok önreflektív kérdéssel. Mondhatjuk, hogy tkp. ez a könyv egy pszichológusok által összeállított önismereti munkafüzet, ami segít közelebb kerülni önmagadhoz. 




10. Philip Zimbardo: Pszichológia mindenkinek

El sem tudom mondani, milyen sokat segített nekem ez a könyvsorozat az első egyetemi évem alatt: 4 kötetes, és nagyon király alapozó általános lélektanhoz, szociálpszichológiához, pszichés zavarokhoz, stb. Közérthető, de nagyon szakmai, tele friss kutatási eredményekkel, szuper ellenőrzőkérdésekkel egy-egy fejezet végén. Sok évfolyamtársam szenved attól, hogy néhány tankönyvünk angol, és nem tudnak olyan jól angolul, hogy ezekből tudjanak a vizsgákra készülni. Zimbardo "tankönyvei" jól jönnek ilyen esetben, illetve akkor is, amikor a bár magyar, de 30 éve megírt, nehéz nyelvezetű tankönyvek mellett/helyett jönne jól egy kis magyarázat. Biztos vagyok benne, hogy nagyon sűrűn fogom forgatni ezt a sorozatot egyetemi éveim alatt és után egyaránt.




Neked mi a kedvenc pszichós könyved?







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!