10 ok, amiért érdemes karrier-tanácsadóhoz fordulnod

 A karrier-tanácsadás egy orientációs tanácsadás, legyen szó munkahelyváltásról, karrier-váltásról vagy esetleg az első munkahely megtalálásáról. Tehát igazából útmutatást és támogatást jelent, ha épp egy, a karriereddel kapcsolatos változáson mész keresztül. A karrier-tanácsadás során azt tisztázod a karrier-tanácsadóval, hogy mi érdekel, mik az erősségeid, mik a fejlesztendő területeid, mi fontos számodra a munkád során, milyen karrier-utat látsz magad előtt, hogyan lépj túl az elakadásaidon. 

Úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a karrier-tanácsadás a foglalkozási tanácsadás és a coaching között helyezkedik el valahol félúton: a foglalkozási tanácsadás inkább a pályaválasztásban és a szakma kiválasztásában segíti az embereket, a coaching feladata pedig támogatás a munkatevékenység során fellépő nehézségek esetén (a coachingról ebben a bejegyzésben írtam részletesen). A karrier-tanácsadás szakszerű tanácsadást és támogatást nyújt az embereknek a foglalkozással kapcsolatos változási folyamatok során, tehát itt már úgymond "pályára vagy állítva", már van szakmád, ebben különbözik leginkább a foglalkozási tanácsadástól (amit leggyakrabban az iskolarendszerből kilépve vagy azt megelőzően vesznek igénybe a diákok). És bár sokszor a karrier-tanácsadás coaching kérdésekkel operál, a coaching során nem adunk tanácsot, hiszen az a legjobb megoldás egy problémádra, amire saját magad jössz rá. A coaching segít fejleszteni, változtatni, javítani egy élethelyzeten és viselkedési változásokat céloz meg, míg a karrier-tanácsadás célja a megfelelő szakmai perspektíva kialakítása. 

A lenti 10 pont pedig a leggyakoribb munkával kapcsolatos szempontokat és kérdéseket listázza, amelyek egy karrier-tanácsadási folyamatnak a témái lehetnek:

  • Újra munkába állás szülői szabadság, betegség vagy egyéb pihenő miatt (pl. sabbatical). 
  • A munka és a magánélet egyensúlyának erősítése, illetve stressz és kiégési problémák megelőzése.
  • A munkaelégedettség növelése, magasabb szintű szakmai önmegvalósítás igénye és a flow-élmény fokozása.
  • Új szakmai perspektívák felismerése munkanélküliség vagy annak veszélye esetén.
  • Szakmai és továbbképzési lehetőségek felkutatása.
  • Új karrier-tervek kidolgozása "útvesztés" és szakmai identitáskrízis esetén.
  • Intenzívebb szakmai tájékozódás az iskolából, képzésből vagy felsőfokú tanulmányokból a munka világába történő váltásnál.
  • Annak tisztázása, szakmai lehetőség-e egy vállalkozás indítása.
  • "Vegyes" szakmai identitás megteremtése, illetve a személyre szabott munka-magánélet modell kialakítása.
  • Második vagy harmadik karrierút kiépítése, elboldogulás a "bővített életpályával", átmenet a munkaviszony utáni időszakban. 
Az emberek nagyon különböző attitűddel állnak hozzá a munkavégzéshez. Vannak, akik a munkavégzést egyszerűen csak egy pénzkereseti eszköznek tekintik, míg mások karrierként tekintenek a munkájukra, és azon fáradoznak, hogy feljebb jussanak a ranglétrán. Van egy harmadik csoport is, akik azt szeretnék, ha munkájuknak valódi értelme lenne számukra (úgy értem, hogy ne csak a pénzszerzés formája legyen számukra a munkavégzés, hanem hivatásként tekinthessenek a munkájukra). Ők meg akarják valósítani magukat a munkában. Bármelyik csoportba tartozol is, a karrier-tanácsadás segíthet, ha éppen elakadsz a karrier-utadon.

A bejegyzést Martina Nohl Karrier-tanácsadás 4.0 c. könyve alapján írtam.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!