10 tanács a hatékonyabb tanuláshoz

 Szeptembertől visszaültem az iskolapadba és mostanra túl vagyok a pszichológiaképzés első vizsgaidőszakán, így adja magát a téma: hogyan tanulunk a leghatékonyabban. Life long learner vagyok, mindig tanulok valami újat, ami éppen foglalkoztat vagy felkelti az érdeklődésem, számtalan technikát kipróbáltam már, és az alábbi 10 lépés segít nekem leginkább hatékonyan tanulni. A lenti lista rugalmas, lehet, hogy Neked nagyon más jön be. Ha ez így van, kérlek, oszd meg velem, hogy Te milyen tanulási trükkre esküszöl. 

  1. Előkészületek: szeretem alaposan végiggondolni, milyen könyvből, jegyzetből, diából, hanganyagból, stb. fogok készülni a vizsgámra, átpörgetem, ami a rendelkezésemre áll, kérdezősködöm, gyűjtögetek. Ezt nem a vizsga előtti pár napban teszem, hanem már korábban, a lényeg, hogy csökkentsem az azzal kapcsolatos stresszem, hogy miből tanuljak, nem tudom, mihez nyúljak. Ha ez kész, megtervezem a vizsgafelkészülést, készítek egy idővonalat, beosztom a tananyagot, mégpedig úgy, hogy az ismétlésre is maradjon időm. A tanulnivalót pedig egy helyen tartom (praktikusan a tabletemen), így nem nyomtatok, minden egy helyen van, és amikor utazok, csak arra kell figyelnem, hogy ez az egy eszközöm nálam legyen (és fel legyen töltve :P).
  2. Tudatosság: ez több dolgot is jelent számomra, de leginkább azt, hogy vizsgaidőszakban a fő fókuszom a vizsgáimon van. Tudom, hogy család, gyerekek, munka, napi teendők mellett ez nem egyszerű, mégis mindenkit arra bátorítok, hogy állítsa át a fókuszát a tanulásra, amennyire lehet. Vonjuk be a társunkat, családunkat, barátainkat, kollégáinkat is ebbe, kérjük őket meg, hogy támogassanak minket, vállaljanak át feladatokat tőlünk, tartsák tiszteletben a tanulási időnket. Ne tervezzünk vizsgaidőszakra túl sok programot, ezzel is a stressz-szintünket csökkentjük.
  3. Lényeglátás: az első két ponthoz szorosan kapcsolódik, hogy fogalmazzuk meg magunknak, mi is pontosan a követelmény teljesítéséhez vezető út, azaz mit kell megtanulni, hogy teljesíteni tudjuk a vizsgát. Ha ez megvan, könnyebb a lényegre koncentrálnunk. Ez nem az előkészületet jelenti, mert ekkorra már minden tananyag elő van készítve, de mielőtt fejest ugranánk a tanulásba és mindent megtanulnánk, gondoljuk át, mire van szükségünk. Lehet, hogy tetszik az anyag és szeretnél plusz könyveket olvasni hozzá vagy Youtube videókat nézni - ha van rá időd, hajrá! De ha szorít az idő, halaszd ezt a vizsgaidőszak utánra, a vizsgaidőszakban pedig koncentrálj a lényegre, nehogy elússz. Ha viszont attól érzed jól magad, ha Te 100%-ban megtanulod az utolsó lábjegyzetet is, akkor ez a lépés Számodra nem létezik :)
  4. Ismerd meg a kedvenc technikáidat: számtalan módszer van arra, hogyan tanuljunk a leghatékonyabban. Van, aki vizuális és imádja a elmetérképeket, van, aki inkább felolvassa magának az anyagot és visszahallgatja vagy hangosan összefoglalja magának a tanultakat. Van, aki fittball-on ülve szeret tanulni, van, aki kiül a teraszra. Több csoporttársam quizlet-et készít magának és másoknak, de van, aki a papír alapú tanulókártyákra esküszik. Hogy Neked mi válik be a legjobban, azt csak Te tudod kitapasztalni. Érdemes kísérletezni (tipp: Pomodoro-technika, Feynman-módszer, tanulócsoportok). Nekem az asszociációs módszerek jönnek be leginkább, illetve minden vizuális típusú módszert üdvözlök és örömmel ki is próbálok, mert nekem így könnyebben megragad, amit tanulok.
  5. Figyelem: nagyon fotos, hogy ne hagyd elkalandozni a figyelmed - fókuszálj! Ha nagyon nem megy a koncentrálás, inkább tedd félre a tanulnivalót és foglalkozz valami mással, mert ha nem tudsz koncentrálni, hiába erőlködsz, nem fog sok megmaradni a tanulnivalóból. Nem könnyű megtanulni a jelenben maradni, fókuszálni, nekem a mindfulness segített ebben, erről korábban írtam már részletesebben ebben a bejegyzésben
  6. Ideális környezet: teremts olyan környezetet magad körül, ahol szívesen tanulsz. Szellőztess gyakran, hogy friss oxigénhez jusson az agyad. Nemrég láttam egy videót egy japán srácról, aki fürdés közben szeret tanulni (vajon mennyi vizet használhat el egy-egy vizsgaidőszakban? :P). Én szeretek meggyújtani egy gyertyát tanulás mellé, a kedvenc bögrémből iszom, illóolajat párologtatok, és ami nagyon fontos számomra - rendet rakok tanulás előtt a lakásban. Hiszek abban, hogy ha rend van körülöttem, az elmémben is nagyobb rend uralkodik, így szánok 15 percet arra reggelente, hogy rendet tegyek (kezdve azzal, hogy kisimítom az ágyneműt) - erről részletesen írok majd később, ezek már a zen praktikák témakörébe tartoznak inkább, ugyanúgy, mint a bennünket körülvevő esztétika élmények. Hogy számodra milyen az ideális tanulási környezet, azt Te tudod a legjobban. Bátorítalak, hogy derítsd ezt ki, és teremtsd is meg ezt nap mint nap.
  7. Kikapcs: ugyanakkor nem jó átesni a ló túloldalára sem és csak a tanulással foglalkozni, kell néha az áramszünet. Sőt! Érdemes rövidebb etapokban tanulni, kevesebb infót adagolni az agyunknak, este pedig elegendőt aludni (ez kb 8-9 óra). Éjszaka konszolidálódik a megtanult információ az agyunkban, bevésődik a hosszútávú memóriába, így a megfelelő mennyiségű alvás kritikus eleme a tanulásnak. Szánjunk időt kedvenc tevékenységeinkre is, próbáljunk kikapcsolni, eltávolodni néha a tanulástól, hogy újult erővel ülhessünk le tanulni másnap, az alvást azonban semmi sem helyettesíti.
  8. Ép test: az előző ponthoz szorosan kapcsolódik a mozgás témaköre, ami az agyunknak leginkább akkor hasznos, ha mindez a szabadban történik. Az idegrendszer nagyon leegyszerűsítve 2 elemmel táplálkozik: oxigén és glükóz, így egy séta vagy kocogás a szabadban segíthet az elfáradt elménknek felfrissülni. Nem szükséges órákon át túrázni, a rendszerességen van a hangsúly és a friss oxigén beszerzésén. És ha már említettem a glükózt, figyelj arra is, hogy megfelelően táplálkozz, ne egyél üres kalóriát és egyél rendszeresen. Érdemes a vizsgaidőszak előtt ételt készíteni nagy mennyiségben és lefagyasztani azt, így könnyű dolgod lesz, ha már szorítani fog az idő. Vagy meg is kérhetsz valakit a családodból, hogy segítsen kajával ellátni, amíg tanulsz (nálunk vizsgaidőszakban a férjem vette át a konyhát).
  9. Stressz-kezelés: rövid leszek, mert ebben a témában írtam egy bejegyzést nemrég, szeretettel ajánlom figyelmedbe :)
  10. Mit tanultam?: a megértésben segít, ha összegzed a megtanultakat. Mit is tanultam? Miről szólt ez a fejezet? Hogy is van ez a szabály? Próbáld elmagyarázni valakinek (ebből a szempontból nagyon hasznosak tudnak lenni a tanulócsoportok), így könnyen ki tud derülni, hol maradtak lyukak a rendszerben, hol nem zár rendesen a megértésed (tkp. ez a Feynman-módszer lényege). Ha pedig a tananyag végére értél, jöhet az ismétlés (minden tanulónap végén, majd a teljes anyag végén). Sokkal jobban rögzül a tanulnivaló, ha van időd ismétlésre és alkalmazod is.
Zárásképpen pedig hadd adjak egy tanácsot arra az esetre, ha a vizsgát, vizsgákat sikerrel vetted: ünnepeld meg magad, veregesd meg a saját vállad, köszönd meg azoknak, akik segítségedre voltak. Adj teret annak, hogy átgondold, hogyan működtél a vizsgaidőszakban, és ha pl. kitartó voltál, szorgalmas, bátor, ügyes, akkor azt tudatosítsd és engedd, hogy átjárjon a büszkeség. Megérdemled :)




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A quiet quitting jelenség és ami mögötte van

Egy éve a pszichológia szakon – megérte elkezdeni?

10 ötlet a minimalizmus felé - a kevesebb több!